Spørgsmål og svar om bordene i valnød fra Noyer

Pleje og vedligehold af borde fra Noyer

Et bord fra Noyer skal kunne holde i mange år, og det er væsentligt for os, at du er glad og stolt over bordet – og at du bliver ved med at være det. Derfor har vi her samlet et række gode råd til pleje og vedligehold af dit nye bord.

For at holde et oliebehandlet bord i valnød flot, er der ting, som du selv kan gøre undervejs. Det er heldigvis ikke ting, som er hverken besværlige eller komplicerede.

Vi giver alle vores borde tre oliebehandlinger, inden de forlader værkstedet, så vi er sikre på, at grundstenen er lagt. Men når du modtager bordet, så anbefaler vi, at du giver det en gang olie efter en måneds tid. Og igen efter ca. et halvt år. Heldigvis er det ikke spor besværligt at give bordet olie.

Sammen med vores bord modtager du en flaske med koldpresset hørfrøolie, som er det samme olie, som vi har behandlet bordet med. Hæld en slat olie ud over bordet og brug eventuelt en køkkensvamp til at fordele det med, således at hele bordpladen og kanterne er dækket af olie (du må også gerne påføre olie på undersiden). Lad olien sidde og trække ind i bordet en halv times tid, og fjern derefter overskydende olie med en klud eller et gammelt viskestykke, som du ikke skal bruge mere. Sørg for, at der ikke er overskydende olie tilbage på overfladerne. Optimalt set bliver dette gjort om aftenen, så bordet kan stå og tørre i løbet af natten uden at du stiller ting på det. Det mest afgørende for resultatet er ikke, hvor lang tid bordet står med olie, men derimod hvor lang tid det får til at hærde efter aftørring. Vær opmærksom på, at der måske vil være lidt overskydende olie, som smitter af på papirer og den slags, hvis det ikke har nået at tørre ordentligt.

Husk altid at bortskaffe olieklude efter brug ved at putte dem i en lukket pose med noget vand.

Denne behandling kan egentlig gives, når bordet vil begynde at syne lidt mat i det. Typisk vil kraftige rengøringsmidler være skabt til at opløse fedt og snavs, så den optimale daglige rengøring af bordet sker egentlig bedst med en våd klud. Hvis du bruger meget rengøringsmiddel på bordet, vil det skulle have oliebehandling oftere.

Vær opmærksom på, at træ er et materiale, som er påvirkeligt af markante udsving i temperatur og luftfugtighed. Derfor anbefales bordene ikke til brug i udestuer og lignende miljøer, hvor temperaturen og luftfugtigheden svinger ekstremt meget.

Skulle du efter nogle år have behov for at pudse bordet for at fjerne dybe ridser eller hakker, kan det godt lade sig gøre. Det er en massiv bordplade og der er derfor rigeligt med materiale til, at man kan pudse nogle millimeter af toppen. Men det er en opgave, som kræver en vis viden om træ og ikke mindst det rette værktøj. Derfor anbefaler vi ikke, at du selv går i gang med den opgave uden at have kontaktet os først.

Skulle der opstå situationer, hvor du bliver i tvivl om, hvad du skal gøre med bordet, så er du altid mere end velkommen til at kontakte os, og så skal vi nok svare beredvilligt på spørgsmål og give anvisninger.