Vedligeholdelse af skærebræt

Når man taler om vedligeholdelse af skærebræt, er det en god idé at bruge en smule tid på det. Da træ er et organisk materiale, og et Noyer-skærebræt samtidig ikke er fremstillet af endestave, men store stykker træ, kan det ikke tåle at komme i opvaskemaskinen eller at ligge i blød i længere tid.
Derimod er det en god ide en gang imellem at skolde skærebrættet med kogende vand. Det fjerner de bakterier, som altid vil sætte sig i et skærebræt. Et lille tip er at lægge skærebrættet ned i vasken en gang imellem, når du hælder vandet fra pasta eller kartoffelkogningen, så brættet bliver skoldet. Vask derefter brættet med lunkent vand og lidt sæbe, så har du en nem måde at holde dit skærebræt bakteriefrit.

Opfriskning af skærebrættet

Der er flere gode grunde til en gang i mellem at friske sit skærebræt op. Brættets levetid forlænges, det er nemmere at holde rent og det beholder sit flotte udseende.
Start med at placere brættet på et stykke bagepapir og slib skærebrættet på langs af årene, indtil du syntes det virker blødt og lækkert. Vi anbefaler sandpapir korn 150 eller finere.

Tør derefter over med en hårdt opvredet klud og lad det tørre i et par minutter. Hæld derefter halvdelen af den medfølgende olie ud på skærebrættet og fordel det ud over hele fladen med fingrene. Vend derefter skærebrættet om og gentag processen på den anden side (husk at få kanterne med).
Lad skærebrættet hvile et kvarter og tør efter med et stykke køkkenrulle.

Der følger en lille portion koldpresset hørfrøolie med til skærebrætterne fra Noyer. Det er den samme olie, som brættet er blevet behandlet med på værkstedet. Men for at friske brættet op efter noget tids brug, kan en neutral madolie (som raps- eller vindruekerneolie) fint bruges. Og husk, at hvis du bruger meget opvaskemiddel til rengøringen af brættet, så trækker det olien ud af brættet. Derfor kan det være en god ide at give det lidt olie i ny og næ.