Hvorfor laver vi møbler i valnød

Hvorfor laver vi møbler i valnød?

Hvis der er et enkelt spørgsmål, som vi er blevet stillet mange gange, så er det ”hvorfor laver I kun møbler i valnød?”
Det er der en lang række gode grunde til, og vi har her valgt at lade Janus og Nikolaj sætte nogle ord på, hvorfor de begyndte at designe møblerne i valnød, og hvorfor de indtil videre har holdt sig udelukkende til den træsort.

Valnød formstabilitet

”En af fordelene ved at bruge valnød til at lave møbler af, er træsortens formstabilitet. Når man laver møbler, som skal holde længere end deres ejere, så skal man kunne stole på, at træet bliver i den form, som man har sat det sammen i. Og på dette punkt er valnød ekstremt god og pålidelig. Træsorten er også blevet kaldt ”gun wood”, fordi den i århundreder er blevet brugt til at lave geværkolber – netop fordi den er så formstabil.”

”Valnød er den absolut flotteste træsort, der findes. Træets åretegninger er exceptionelt smukke – delvis fordi det har så mange knaster. Det er jo netop i træet omkring knasterne, at åretegningerne for alvor bliver levende og spændende at se på – og så må vi leve med, at der er en del mere arbejde i at skabe møbler uden selve knasterne.”

”Farven på valnød er mørk og dyb, og for mig emmer den af eksklusivitet. Der er voldsomt mange lækre træsorter, men på farven er der ingen, der kan måle sig med valnød.”

”En af de helt store fordele ved at lave møbler i valnød er, at valnød giver mulighed for at lave en nærmest absurd lækker finish. Træet kan poleres op, så du nærmest får en porcelænsagtig følelse af overfladen, og det giver en vildt fed kontrast til de meget ”træagtige” åretegninger. Overraskelsen i folks ansigt, når de kører en hånd hen over kanten af et bord er tydelig hver eneste gang.”

Hvorfor vi laver møbler i valnød

”Som med alle møbler i træ, så patinerer de i takt med tiden og brugen af dem. Og valnød patinerer enormt flot, da dens glød nærmest bliver endnu mere levende og dyb.”