Danmarks Næste Klassiker: LAMPEN

En pendel, der skal hænge over et spisebord – som ikke må skinne i øjnene. Sådan lød udfordringen i det tredje program i rækken af DR1’s Danmarks Næste Klassiker. Og hvor processen flød gelinde med stol og bord, så gik det en lille smule mere trægt denne gang.

Det var første gang, at møblets primære del ikke var den velkendte valnød, og derfor gik opgaven i langt højere grad ud på at formidle visionen videre til en ekstern. Nemlig glaspusteren. Men på trods af den små-hårde fødsel, så var der jo ingen udvej; en ny lampe skulle til verden. Og det kom den så.

Som noget helt nyt er der blevet arbejdet med glas. Og ja, valnød selvfølgelig. Vi er sikre på, det bliver en lampe, som kommer til at gøre sit indtryk.

Tanken omkring lampen er en hyldest til glødepæren. Og dét er inspiration til formen på lampen – den udtrykker at glødepæren helt bogstaveligt er på vej ud af markedet.
Vi har valgt at arbejde med glaspusteri, fordi det er et håndværk med masser af fokus på teknik. Og så er arbejdet med glas ‘instant’ i forhold til træ. Du har kort tid at arbejde i – og så er du ude. Ligesom glødepæren
,” siger Janus.

Lampen har et helt særligt udtryk, og Nikolaj beskriver tankerne bag designet sådan her:

Vi har designet en lampe, som på ingen måde ligner andre lamper. Måden skærmen er “blæst på” er helt essentielt for at styre lyset oppefra og ned – og ikke ud til siderne, hvor det ofte generer de mennesker, der sidder om bordet. Der er virkelig lagt meget tid i at udregne hvordan, vi skulle styre lyset i den retning, vi gerne ville have det. Jeg er virkelig glad for den lampe

Der skal i øvrigt lyde en stor tak til Nyhavns Glaspusteri, for meget velvillig assistance med at blæse glasset.

Men det slutter jo ikke ved en lampe. Tankerne snurrer allerede om den næste udfordring, som er er et børnemøbel.
Se med på næste tirsdag på DR1 kl. 20.45, når Janus og Nikolaj igen jagter Danmarks Næste Klassiker.

Men det slutter jo ikke ved en lampe. Tankerne snurrer allerede om den næste udfordring, som er er et børnemøbel.
Se med på næste tirsdag på DR1 kl. 20.45, når Janus og Nikolaj igen jagter Danmarks Næste Klassiker.

Designprocesserne kan I følge på vores Instagram, hvor vi løbende poster små videoer med bl.a. tankerne bag de forskellige designs og processerne bag udformningen.